Refik Anadol, 1985 İstanbul doğumlu bir medya sanatçısı ve tasarımcıdır. Kendisi mimariyi, veri bilimini, ve yapay zekayı birleştiren çalışmalar üretir ve dünyadaki yapay zekâ sanatının başlamasına ve gelişmesine katkı sağlar. Eğitim hayatına Kadıköy Anadolu Lisesi'nde başlamış olan Anadol, bu dönemden sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi'nda görsel iletişim tasarımı eğitimi almış ve Türkiye'deki ilk 3D video projeksiyon projesini gerçekleştirmiştir.

Anadol'un çalışmaları Türkiye'den Amerika'ya, dünyanın dört bir yanındaki galerilerde ve kurumlarda sergilenmiştir. Yazılım ve donanım teknolojilerini kullanarak, mekanlar ve kamusal alanlar için genellikle çok büyük ölçekli görsel ve işitsel enstalasyonlar üretir. San Fransisco'da yer alan "Sanal Tasvirler" isimli eseri, "dünyanın ilk görsel data heykeli" olarak kabul edilir. Ayrıca, Anadol Boston'daki Logan Havalimanı için "Boston Rüzgarı" adlı eserini yaratmış ve bu projede Boston’un rüzgar verisini görselleştirmiştir.

Türkiye'de ilk sergisini 2018 yılında açan Refik Anadol, Kaliforniya Üniversitesi nöroloji laboratuvarlarında toplanan beyin dalgaları verisini kullanarak meydana getirdiği eserler Pilevneli Galeri'de Eriyen Anılar adıyla 2018'te sergilendi.

2021 yılında İstanbul'daki Pilevneli Galeri'de "Makine Anıları: Mekan" adlı sergısini açtı. Bu sergide, NASA Jet İtki Laboratuvarı'nın uzaya gönderilen teleskoplardan elde ettiği iki milyon veriyi uzaydaki ses kayıtları ve klasik müzikle harmanlayarak oluşturduğu dinamik tablo ve veri heykelleri sergileyerek seyircilerin de içerisine fiziksel olarak dahil olabileceği on beş dakikalık bir yapay zekâ sineması yarattı.

Refik Anadol, Kadıköy Anadolu Lisesi'nde geçirdiği yıllar ve burada aldığı eğitim, başarılı kariyerinin temelini atmıştır. KAL, Anadol'un sanatsal yeteneklerini keşfetmesi için ona gerekli ortamı ve olanakları sağlamıştı. Anadol, sonraki yıllarda bu yeteneklerini geliştirerek, sadece Türkiye'deki değil, uluslararası arenadaki sanat ve tasarım sahnesinin önemli isimlerinden biri haline gelmiştir.